sorryIn mei van dit jaar is er reeds besloten dat resultaten van zoekmachines die schadelijk zijn of niet meer relevant zijn in bepaalde gevallen verwijderd moeten worden wanneer hier een verzoek voor ingediend wordt. Tot op heden is het echter onduidelijk hoe zoekmachines als Google hier aan voldoen. Derhalve willen de Europese regelgevers meer duidelijk krijgen door richtlijnen in te gaan stellen.

Wat voor verzoeken gaat het hier om?

Google krijgt aanvragen binnen van mensen die gegevens verwijderd willen zien worden om bijvoorbeeld hun criminele verleden te laten verwijderen maar ook wanneer het om foto’s gaat die je eigenlijk niet ergens online had moeten plaatsen of wanneer het gaat om negatieve verhalen die bovenkomen in de zoekmachines. De richtlijnen moeten er bij gaan helpen vaststellen of bepaalde informatie openbaar zal moeten blijven staan. De richtlijnen worden opgesteld om te kunnen helpen bij moeilijke beslissingen waarbij het individuele recht en het recht op privacy uitgediept zullen worden. Op die manier kan er gekeken worden hoe het internettijdperk zich verhoudt tot het algemeen belang, en de aanvraag of de gegevens verwijderd kunnen worden.

Groot aantal verzoeken

Er zijn tot eind juli dit jaar ruim 91.000 verzoeken binnen gekomen, voor in totaal 328.000 url’s waarvan er nog weer 21.000 Nederlands waren. 31% van deze gevallen die binnen gekomen zijn, zijn geweigerd door Google. Er is dus best een groot gehalte aan verzoeken wat wel behandeld is en waar gegevens van het net gehaald zijn. Toch zijn er dus nog onduidelijkheden hoe deze aanvragen door de zoekmachines verwerkt worden en wat ermee gedaan wordt. De richtlijnen zullen hierbij moeten gaan helpen. De privacy waakhond zal hierbij een groot aandeel op zich nemen, vooral wanneer er sprake is van inbreuk op de privacy. Het is namelijk lang niet altijd het geval dat jij zelf de gegevens online geplaatst hebt bijvoorbeeld.

Voorkomen is beter dan genezen

Uiteraard is het nog altijd een kwestie van voorkomen is beter dan genezen. Internet vergelijken voordat je een abonnement afsluit is altijd beter dan na afloop gaan klagen dat het abonnement te duur is of de service niet goed. Dat geld ook met gegevens online plaatsen, wees voorzichtig zet geen dingen online die je carrière kunnen gaan schaden. Dat je geen seksfilmpjes of naaktbeelden online moet plaatsen zou niet eens meer uitgelegd moeten worden…