europaHet is niet de eerste keer dat Europa voor een probleem komt te staan waar de meeste mensen geen antwoord op hebben. Sterker nog, Europa heeft voor grotere problemen gestaan in het verleden, maar op dat moment was er nog geen sprake van een overkoepelend orgaan dat zoveel macht had. De EGKS was een orgaan dat opgezet was voor kolen en staal, de industrie moest bevorderd worden, maar nog geen halve eeuw later was er al sprake van een monetaire unie met de gezamenlijke munt die voor de deur stond. Veel mensen schreeuwden voor en tegen, maar niemand kon de consequenties echt goed overzien. Nu staat de monetaire unie voor het eerst in haar leven voor een grote uitdaging, eentje met een uniek eigen probleem. Normaal is er geen antwoord op een vraagstuk, nu zijn er evenveel antwoorden als dat er lidstaten zijn.

Recessie, depressie, of juist een opkomende economie?

Zit de monetaire unie in een recessie, in een depressie of is er juist sprake van een economie die voor een nieuwe periode van groei is komen te staan? Volgens het ECB is er sprake van een recessie, de instrumenten die gebruikt worden, werden altijd gebruikt om een economie weer aan te wakkeren. Nu werkt dit echter niet meer en in veel landen is nu sprake van een deflatie. Een probleem met teveel oplossingen, want elke parlementariër in de EU heeft wel een mening en op de achtergrond spelen nog steeds de IS, de situatie in Rusland en de situatie in Israël mee, welke mee genomen moeten worden in een eventueel besluit. Lastig dus, om nog niet te spreken van onmogelijk.

Het einde van de Europese Unie?

Nu zou het aanlokkelijk zijn om direct te beginnen over een eventuele doodsteek voor de EU. Ik heb zelf voorspeld in 2001 dat de EU het jaar 2015 niet zou overleven en naast mij zijn er nog veel meer critici die het einde voorspellen, maar dit is niet volledig terecht. Momenteel is er sprake van teveel stabiliteit om hierin het einde te zien in de EU, stabiliteit die het al meer dan zestig jaar volgehouden heeft, al was er niet al die tijd sprake van een monetaire unie. Het is een interessante ontwikkeling met veel mogelijke uitkomsten, maar de val van de EU is de minst waarschijnlijke.

Waarom? Veel landen hebben teveel geïnvesteerd in het opzetten van het huidige systeem, inclusief het inrichten van de eigen politiek en het opzetten van een gemeenschappelijke munt. Dit alles terugdraaien zou zorgen voor een enorme kostenpost en vooral veel gezichtsverlies voor voorstaande politici. Aan de andere kant zou het wel een enorme verstrekking van werkgelegenheid betekenen, maar dat is de andere kant en wellicht ook het stemmetje in mij dat me eraan herinnerd dat de EU volgens mij het volgende jaar niet zou overleven. Het ziet er niet rooskleurig uit, maar we moeten er maar vanuit gaan dat de mensen in Straatsburg er meer inzicht in hebben dan wij zelf.