pilVanuit Amerika wordt er bijna met verbijstering gekeken naar Europa, in Amerika is al twee jaar het middel wat in Europa als Prep bekend is onder de naam Truvada op de markt. Het middel wordt gebruikt om HIV/Aids te voorkomen. Wie dagelijks de pil inneemt is voor 92 – 98% beschermd tegen besmetting. De werkzame stoffen in het product zijn vrijwel hetzelfde als de stoffen die in de medicatie zitten van mensen die HIV remmers nemen.

Het kan (en zal) levens redden

Vanuit Amerika is er dus verontwaardiging dat we hier in Europa nog niet massaal aan de Prep pil zijn, het middel is door de Wereldgezondheidsorganisatie opgenomen al middel dat geschikt is voor bepaalde doelgroepen. Toch is Truvada nog niet toegelaten op de Europese markt, de fabrikant heeft ook nog geen verzoek hiervoor ingediend bij de geneesmiddelenautoriteit EMA, de redenen hiervoor zijn nog weer onduidelijk te noemen. In Amsterdam zal er hoogstwaarschijnlijk dit jaar gestart worden met een proef met het middel om te kijken hoe groot eventuele belangstelling is, en hoe de omgang met het middel is.

De doelgroep

De doelgroep voor Prep zijn homoseksuele mannen, in die doelgroep heeft 17% aangegeven wel interesse te hebben voor het middel. Toch is Prep geen wondermiddel, het is duur met kosten a € 1000,- per maand en daarnaast wanneer het niet zorgvuldig elke dag ingenomen wordt is het niet zo betrouwbaar als de cijfers uitwijzen.

Nadelen aan Prep

Naast dat Prep nogal kostbaar is kan het als het gebruikt wordt er ook voor zorgen dat mensen geen gebruik meer gaan maken van een condoom. De kans dat je alsnog HIV positief zal worden is weliswaar gering maar het middel beschermd niet tegen andere Soa’s waardoor je alsnog weer allerhande andere dingen op kunt lopen. De GGD raad dan ook aan om naast Prep ook gewoon een condoom te gebruiken. Precies dat waar de doelgroep al vaak geen gebruik van maakt dus. Het is dan ook geen wondermiddel, maar een aanvulling op de bestaande middelen.

Zwart randje aan dit geheel is dat het een project was van de aidsonderzoeker Joep Lange, die omgekomen is bij de vliegramp met de MH17, hierbij kwamen meerdere onderzoekers om het leven een zware terugslag in strijd tegen HIV.