prijsHet is haast niet te geloven. Na de economische periode van neergang en problematiek in Amerika en Europa, wil het nog steeds niet beter worden. De crisis in de samenloop van omstandigheden in het oosten van Europa zorgen voor een constante druk, terwijl de Europese Centrale Bank haar best doet om de rentes constant te verlagen. Hiermee is de bedoeling dat de druk op de consumenten verlicht wordt, de leningen goedkoper worden en hierdoor zou de koopkracht moeten stijgen. Al met al een prima idee, ware het niet dat de banken niet welwillend zijn en de rentes veel minder laten dalen. Anderzijds stijgen de prijzen nog steeds overal, ook de Europese prijsvechters hebben besloten de prijzen te laten stijgen vanwege verminderde inkomsten en verhoogde uitgaven. Op deze manier lijken we terug te vallen in de neerwaartse spiraal die al tijdenlang gevaarlijk bleek en nog altijd zorgt voor een recessie.

Kopen met korting dus

De enige manier die de gemiddelde consument nog rest, is het kopen met korting. Hier is een prima voorbeeld van kopen met kortingen, maar de vraag is of dit de Europese prijsvechters wel zal helpen. Het systeem achter deze grote bedrijven (zoals Zalando bijvoorbeeld) is opgericht om de grootste te zijn door de grootste te zijn. Dat klinkt wellicht wat vreemd, maar de prijzen die aangehouden werden, waren bedoeld om de markt te domineren en op die manier zelf ook lagere prijzen af te kunnen dwingen. Daarnaast is het zo dat een marktleider veel minder reclame nodig heeft, omdat de mensen onderling wel met elkaar zullen gaan praten over de kwaliteit, de prijzen en de producten. De economische neergang zorgde voor een opbloei van de vergelijkingswebsites en de mogelijkheden om zo goedkoop mogelijk te kopen, maar tegenwoordig is het voor de meeste consumenten helaas een nuchtere constatering dat het geen keuze meer is. Er moet gekocht worden tegen lagere prijzen, omdat het anders niet uit kan.

Waar gaan we heen met Europa?

Europa, waar gaan we eigenlijk heen? De hele Europese Unie ligt achterover en de ECB is één van de weinige organen die hard werkt aan herstel. Maar wanneer de nationale overheden en banken niet mee willen werken, dan is het einde van de problematiek nog lang niet in zicht. Sterker nog, wie lijnen trekt vanuit het verleden, die zou juist voorspellen dat dit pas het begin is.